De eerste afdruk uit eigen doka

Tot de vierde klas van de lagere school zat ik op een hele traditionele jongensschool. Er werd lesgegeven op de ouderwetse manier met tafels in rijen en helemaal klassikaal. De laatste twee jaar van de lagere school bracht ik door op een modernere school. Waar in groepjes werd gewerkt aan projecten en waar ook buitenschools van alles werd gedaan. Zo was er een leraar die fotografie als hobby had en die het leuk vond kinderen te leren om zelf films te ontwikkelen en met de negatieven afdrukken te maken in een donkere kamer. Mijn eigen foto's, ontwikkeld en afgedrukt. Ik was apetrots.

Op een zaterdag gingen we met z'n allen naar Heusden, een oud verstingstadje bij 's Hertogenbosch. Het was totaal vervallen. Maar het unieke karakter van dit stadje was al wel erkend en het plan was om de gehele vesting te restaureren. Ik maakte daar verschillende foto's, waaronder deze.

Waar ik bij het maken van deze foto nog nauwelijks enige fotografische techniek beheerste, ontwikkelde ik mezelf later tot een fotograaf voor wie techniek alles was. Ik werkte lange tijd als studiofotograaf aan ingewikkelde stillevens. Met technische camera's, grote geschakelde flitsinstallaties en decors die speciaal voor die ene foto werden gebouwd. Sinds ik in 1999 de vakfotografie achter me liet maak ik alleen nog werk voor het eigen geluk. Niemand bepaald nog wat ik moet maken, een foto hoeft alleen te voldoen aan mijn eigen criteria.

Opmerkelijk is dat ik deze foto nu, bijna vijftig jaar later, waarschijnlijk net zo gemaakt zou hebben. De sfeer, de toon, compositie, standpunt. Op dit moment maak ik weer bijna dezelfde foto's als toen. Betekent dat dat het leren fotograferen zinloos is geweest? 

Ik denk dat dat niet het geval is. De kennis die ik nu heb maakt dat ik veel communicatiever afweeg wat ik wel of niet zou willen vastleggen. Daarnaast ben ik nu beter in staat vooruit te bepalen hoe het eindresultaat zal worden. Het verrassingselement voor mijzelf is daarbij komen te vervallen. Het plezier in de fotografie is er alleen maar meer op geworden.