Amnesty International heeft afdelingen in alle grote steden. Dus ook in Haarlem. In 1991 bestond de afdeling 25 jaar. Erik Kessels bedacht daarop de poster waarop een gevangenismuur staat afgebeeld met 25 jaar markeringen erin gekrast. Met de tekst: Amnesty International Haarlem bestaat helaas al 25 jaar.

De leeftijd van een afdeling van Amnesty International is niet iets om te vieren. Het liefst zou je willen dat een organisatie als Amnesty op een gegeven moment niet meer nodig is. Erik Kessels bedacht daarop de poster waarop een gevangenismuur staat afgebeeld met 25 jaar markeringen erin gekrast.

De foto is gemaakt in de studio van Simon van Es. Simon was een fotograaf waar ik al tijdens mijn studie vaak kwam en assisteerde. Toen ik voor mezelf zou beginnen gaf hij me de kans de start in zijn studio te maken. Dan kon ik gebruik maken van apparatuur die ik nog niet kon betalen. Ik betaalde hem dan een vergoeding per opdracht. Het decor is door mijzelf gebouwd. Het bestaat uit niet veel meer dan een stuk spaanplaat waaruit een hoek is gezaagd en waarachter dan weer een paar stukjes pijp omhoog steken. Mijn broer Michiel van de Laar heeft daar vervolgens een betonnen look aan gegeven. Erik heeft de krassen erin gezet met een oude schroevendraaier. Het was een simpele opdracht waar wel een hoop power achter zat.

Deze foto is gemaakt op Polaroid 55. Dat is een type polaroid materiaal dat in een technische camera paste en dat meestal gebruikt werd om testfoto's mee te maken. Maar het mooie was: er zat een heus negatief in.  Dat kon je fixeren en spoelen. Als het dan droog was kon het meteen de vergroter in. Het mooie was ook dat Polaroid 55 een heel mooi hoog contrast had en het negatief ragscherp. De hier getoonde afbeelding mist dat een beetje. Het is een reproductie van een reproductie.

De poster verscheen in regionale dagbladen en was in de omgeving op veel plekken als aanplakbiljet te zien.

Award:
Deze foto werd niet bekroond maar was wel genomineerd voor de ADCN jaarprijzen.

Amnesty International Haarlem
Erik Kessels
1991
Sinar Norma
4x5"
Placeholder