In 1991 kwam artdirector Wim Delmée met een opdracht voor de Efteling. Er moest een brochure worden gemaakt die in meerdere talen kon worden uitgevoerd. Een brochure als een soort reisdagboek. Het liefst in 8 pagina's.

Een brochure in meerdere talen is altijd prijzig. Wim had bedacht dat we de foto's konden maken met lege blaadjes erop in precies de juiste kleur en met het licht dat erbij past. De brochure kon dan in één keer voor alle talen in vier kleuren worden gedrukt. Daarna zouden de verschillende talen op het drukwerk worden aangebracht. Deze methode was erg effectief. 

De set werd gebouwd met een warm licht dat een beetje vlekkerig moest zijn. Alsof je onder een boom naar het reisdagboek zat te kijken. Het licht moest hard en zacht tegelijk zijn. Ik heb hier gebruik gemaakt van kunstlicht, één enkele lichtbron. Deze schijnt door een spanscherm met een soort kalkpapier. In het kalkpapier werden gaten gemaakt waardoor directe lichtstralen op de set vielen. Het kalkpapier zorgde voor een hele zachte basisverlichting.

Sowieso heb ik altijd de voorkeur gehad om met een enkele lichtbron te werken. Buiten heb je ook maar één zon. Je wilt eigenlijk altijd een zo natuurlijk ogend licht hebben.

De lichtbron die je gebruikt moet alleen wel groot genoeg zijn voor je onderwerp. Ik hanteer daar een grove rekenmethode voor: de lichtbron moet 1,5 x de maat van je onderwerp hebben. In dit geval is het onderwerp de brochure (opengevouwen ongeveer A3 formaat) De lichtbron (bv een softbox) moet dan ongeveer anderhalf keer een A3 zijn. In dit geval heb ik de lichtbron 2,5 x de maat gegeven om zo een extra zacht licht te krijgen.


Award:
IAAPA 1991 (U.S.A)

Ogilvy & Mather Amsterdam
Wim Delmée
1991
Sinar Norma
4x5"
Placeholder