Een hele snelle auto. Zo snel dat hij in de wegenkaart een brandspoor achterlaat. Met dat idee kwam artdirector Arjan van Woensel naar me toe.

Een simpel idee dat om een simpele oplossing vraagt. Maar simpel bestaat eigenlijk niet in de reclamefotografie. Ook in dit geval komen de nodige problemen voorbij. 

Op dit moment kun je van iedere wegenkaart een mooie vector downloaden. Deze kun je in programma's als Adobe Illustrator bewerken tot je precies hebt wat je nodig hebt en vervolgens printen op de maat die jou voor de fotografie het beste uitkomt. Dat was in 1995 nog niet mogelijk. Arjan had wel uitgezocht waar de auto gereden moest hebben en ontvouwde een wegenkaart op de werktafel. 

Zo'n kaart heeft allerlei vouwen die storen op de foto. Je wilt eigenlijk een zo strak mogelijke kaart met dat spoor er in. We hebben de kaart eerst met een lauwe strijkbout gestreken. Daarna sneden we de kaart met en scherp mesje precies op de route door. De randen werden voorzichtig gebrand met en aansteker.

De beide kaartdelen werden met spuitlijm op een stuk foamboard gelijmd maar wel zo dat je tussen de twee helften nog wat schaduwwerking kon zien.

Nominatie: Lions, Cannes

Ogivly & Mather Amsterdam
Arjan van Woensel
1995
Sinar Norma
4x5"
Placeholder