Internet was er al en werd steeds populairder. Je moest er op inbellen met een modem. Voor veel mensen betekende dat dat ze op dat moment hun telefoon niet konden gebruiken. Gelukkig kwam er een oplossing voor: ISDN ofwel Integrated Services Digital Network. ISDN is opgebouwd uit meerdere kanalen die via dezelfde kabel lopen. Met een ISDN verbinding konden een telefoontoestel en een modem voor het internet worden aangesloten. PTT-telecom introduceerde de dienst in 1995. Reclamebureau PMSvW/Y&R (Prins, Meijer, Stamenkovits, Van Walbeek / Young & Rubicam) was een reclamebureau waar ik al veel voor gewerkt had. De Rotterdamse broertjes Rob & Maurice van Gijzelen vormden er een van de creatieve teams. Zij moesten de introductiecampagne neerzetten.

Er zouden drie spreads moeten worden gemaakt. Een spread is een advertentie over de gehele breedte van een opengeslagen tijdschrift. Een met een file-beeld van bovenaf, een met een grote hoeveelheid vliegtuigen en een met benzinemeters. De eerste twee wilden ze graag met speelgoed uitbeelden. De laatste met polaroidfoto's.

Het was best een gek idee eigenlijk. Normaal gesproken kies je voor een campagne als deze voor een consistente benadering. In dit geval wijkt een van de drie foto's in opzet af. Toch is dat uiteindelijk helemaal goed gekomen. De foto's passen door het repetitieve element uiteindelijk mooi bij elkaar.

Helaas zijn er geen echt scherpe repro's meer van deze campagne, vooral die van de file was van een lage kwaliteit. Deze heb ik onlangs opnieuw gemaakt. 

PMSvW/Y&R
Rob en Maurice van Gijzelen
1995
Sinar Norma
4x5"
Placeholder