Het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland vond plaats van 11 tot en met 14 mei 1985. Het bezoek in Nederland werd gekenmerkt door grote veiligheidsmaatregelen omdat kort daarvoor een aanslag was gepleegd op de paus. Ik was al lang niet kerkelijk meer. Maar toch vond ik het bezoek van de paus interessant genoeg om er een accreditatie voor aan te vragen. Mijn perskaartje van Brabants Centrum zou namelijk niet voldoende zijn.

Drie maanden voor het bezoek moest een speciale perskaart worden aangevraagd. Als je een strafblad had of al te extremistisch was kon je de perskaart op je buik schrijven. Het duurde lang voordat ik hoorde of ik er een zou krijgen. Pas begin mei ontving ik de perskaart. Later hoorde ik dat verschillende mensen bij de gemeente en bij de politie om inlichtingen was gevraagd. Ik was betrokken bij een anti-vandalisme project van de gemeentepolitie in Boxtel, wellicht dat dat heeft geholpen.

In ieder geval had ik een heel pakket met toegangspasjes voor de aankomst op vliegveld Eindhoven, het bezoek aan Den Bosch en het bezoek aan de Houtrusthallen in Den Haag. Ik heb in die drie dagen veel foto's gemaakt maar er is er een die ik bijzonder vind. Op de foto die hier getoond wordt zie je heel duidelijk de spanning die bij de beveiliging heerst en het ontspannen gezicht van de paus zelf.

Weekblad Brabants Centrum
Jan van de Laar
1985
Nikon F2
35mm
Placeholder