Ik was nog niet zolang als zelfstandig fotograaf aan het werk toen ik Harry Puts leerde kennen. Hij deelde een huis samen met Erik Kessels aan de Amsteldijk in Amsterdam en beiden waren als Limburgers in de hoofdstad aan het werk bij een reclamebureau. Erik bij Ogilvy & Mather op de Keizersgracht en Harry bij PPGH/JWT, ergens in de buurt van de Rai. Ik had voor Erik al een 'autoshoot' gedaan voor Ford. Harry koos daarna voor mij om een aantal posters te maken voor Postbank: een daarvan was ook met een auto. Het waren posters voor in de postkantoren. Ze moesten mensen verleiden een persoonlijke lening aan te gaan voor een nieuwe auto, keuken of een dure stereoinstallatie.

Nou had ik een studio in Haarlem die best groot was, maar niet geschikt om een auto in te fotograferen. Daarvoor heb je namelijk heb je een 'eitje' nodig. Dat is een studio waarvan alle wanden rond gestuct zijn en het licht nergens scherpe schaduwhoeken maakt. Jan-Pieter Roozen had zo'n studio in het Amsterdamse havengebied. Die huurden we voor een paar dagen. Want een auto fotograferen is altijd heel tijdrovend. Daarmee begonnen we dan ook maar.

Eerlijk gezegd was deze foto zo gemaakt. Er is gebruik gemaakt van drie 5kW kunstlicht filmspots waarmee de achtergrond werd aangestraald. Dit reflecteert dan op het oppervlak van de auto en geeft een heel strak verloop op de lak. Het bord met de prijs erop (nog in guldens uiteraard) werd apart aangelicht door een minispot. Het was een heel krachtig stuk verlichting dat ik voor die gelegenheid van collega Hans Hiltermann had kunnen lenen. Als op het einde van dag 1 was de autofoto al klaar. 

De keuken moest ook worden opgebouwd in de studio. Dat nam meer tijd dan gedacht. Keukenkastjes moesten op de millimeter worden afgehangen, dat waren ze niet gewend. Steeds als ik een polaroid maakte bleek een van de deurtjes toch nog niet exact goed te hangen. Nu kun je je dat niet meer voorstellen maar er was nog geen Photoshop om het even te corrigeren.

De stereo was nog het gemakkelijkst. Die maakten we in een half uur tijd. De posters hebben ongeveer 6 maanden gehangen in alle postkantoren in Nederland.

PPGH/JWT Amsterdam
Harry Puts
1991
Sinar Norma
4x5"
Placeholder