Begin jaren negentig had ik mijn eigen studio op het Klein Heiligland 99 in Haarlem. Middenin de oude binnenstad. De studio was makkelijk bereikbaar en groot genoeg om een fiks stilleven in te fotograferen. De totale ruimte was ongeveer 4,5 meter breed en 18 meter diep. Voor de meeste opnames is dat meer dan genoeg. Het was een gezellige studio. Vrienden kwamen regelmatig langs na hun werkdag. Maar meestal zat die van mij er dan nog niet op. Er zijn dan ook een hoop mensen die me echt aan het werk hebben gezien.

In 1991 belde een artdirector van Lowe, Kuiper & Schouten mij op. Hij had een klus voor Toshiba Copiers. Het zou gaan om een personeelsadvertentie die in de kranten zou komen. Hij zei: ik moet een personeelsadvertentie maken waarin ze de beste verkopers zoeken. Maar die hebben ze natuurlijk al. Daarop kwam ik op het idee van "We zoeken kopieën van onze beste verkoper". En dan zo'n foto die iedereen wel een gemaakt heeft: je eigen kop op het kopieerapparaat. Hoe gaan we dat doen?

Ik opperde eerst om een kopieermachine te slopen en dan zo te verbouwen dat de camera onder de glasplaat gemonteerd kon worden. Maar een nieuwe machine opofferen was veel duur, en de klant wilde niet riskeren dat je kon zien dat het een oud apparaat was. Toen heb ik voorgesteld om de set een kwartslag te draaien. Je kunt dan een glasplaat vrij ophangen en het model kan gewoon staan tijdens de opname. En een losse klep van zo'n nieuw apparaat was wel te regelen.

Wat rest is dan nog de achtergrond. De artdirector wilde zo'n typisch systeemplafonnetje. We hebben er 12 vierkante meter van laten komen en hebben het verticaal aan het einde van de studio gezet. Dit bracht een extra voordeel. Doordat onderwerp en achtergrond onafhankelijk van elkaar waren konden we meer gebruik maken van onscherpte naar het plafond toe.

Al met al een geslaagde opname waarvan ik de originele afdruk helaas niet meer heb.


Lowe Kuiper & Schouten
Erik Kessels
1991
Sinar Norma
4x5"
Placeholder