Foto's met poppetjes op een schaal van 1:20. Ik maakte ze veelvuldig en met veel plezier maar op een bepaald moment bleef ik toch steken op een te laag creativiteitsniveau. Maar ik leerde iemand kennen met een enorme creativiteit. Ze was erg gecharmeerd van de poppetjesfoto's maar ze had daar nog veel méér ideeën voor. We besloten toen om samen een serie foto's te gaan maken. Haar naam is Nicky van Vliet.

Er was direct een creatieve klik. En zoals dat dan gaat, dat leidde tot een hele hoge productiviteit. We bedachten een lichttafel waarop we plat liggende sets gingen bouwen. Dus in plaats van de poppetjes een rol in een driedimensionaal decor te plaatsen deden we dat nu op een plat vlak. De lichttafel bestand uit een Gispen bureautafel waarvan het blad was vervangen door extra dik mat glas. Hierop werden tekeningen gemaakt met ecoline, Oost-Indische inkt en rijstpapier. Onder de tafel werd een lamp geplaatst: je krijgt dan een voorstelling die lijkt op het Indonesische wajang, maar dan in het miniatuur. Het resultaat van de samenwerking was verbluffend. 

De verdienste daarvan komt natuurlijk niet alleen de fotograaf toe, enkel omdat hij dat gedeelte van de techniek voor zijn rekening nam. Zonder de inbreng van Nicky van Vliet waren die foto's er helemaal niet gekomen. Je had haar niet zomaar door iedere modelmaker of decorbouwer kunnen vervangen. Zij heeft de foto's feitelijk bedacht. Dat verdient nog altijd hulde. 

Een van de eerste foto's die we maakten was die van de gymnasiasten. Drie poppetjes met elk een ring boven het hoofd. Gefotografeerd op met ecoline gekleurd rijstpapier dat voorzien is van een tekening met oostindische inkt.

Geen
Jan van de Laar
1994
Sinar Norma
4x5"
Placeholder