Na mijn militaire dienstplicht vervult te hebben had ik besloten om beroepsfotograaf te worden. Dat ging nog niet meevallen want ik had niet meer dan MAVO-3 op zak met alleen talen en geschiedenis. Fotografie opleidingen waren gevuld met informatie over lenzen, en chemie. Dus natuurkunde en scheikunde had ik sowieso al moeten hebben. Om te beginnen maar eens starten met een schriftelijke vakopleiding tot reportagefotograaf. Dat zou me in ieder geval een basis geven.

De opleiding was op een bepaalde manier wel leerzaam. Ik leerde allerlei chemische technieken om negatieven die mislukt waren nog enigzins bruikbaar te maken en ik leerde een beetje retoucheren: met een miniscuul penseeltje stofjes wegwerken in een afdruk. Om alvast te oefenen met het maken van reportages meldde ik me bij de plaatselijke weekkrant Brabants Centrum. Ik mocht voor hen voortaan op pad om foto's te maken. Zo kwamen diverse jubilarissen, brandjes en sportwedstrijden voor mijn lens voorbij.

Een van die sporten is de vossenjacht. Een vossenjacht is een georganiseerde jachtpartij waarbij veelal een groep ruiters te paard met behulp van een meute jachthonden zoals foxterriërs een vos achtervolgt en in het nauw drijft. Ik wist niet dat dat in Boxtel ook gebeurde maar op een zondagochtend kreeg ik de melding dat ze zich op Kasteel Stapelen bevonden. Ik ging er meteen heen en was er net op tijd bij om het vertrek te fotograferen.

Het is een hele saaie foto eigenlijk. Ik had nog geen benul van compositie en dynamiek. Maar ik beheerste wel voldoende de techniek om er in de doka nog een redelijk plaatje van te maken.

Weekblad Brabants Centrum
Jan van de Laar
1982
Zenza Bronica EC-TL
6x6
Placeholder