Artdirector Gerton Knipping benaderde me voor het maken van een illustratieve foto met horloges. Hij had een afbeelding in gedachten van een andere planeet. Iets met een ondergrond van zink/lood en waarvan de horloges uit het landschap zouden breken.

Je wist het nooit met Gerton Knipping. Hij was een jonge hond in de reclame, met verse en vooral wilde ideeën. Maar ze hadden wel allemaal iets gemeen: visie.

Gerton had blind vertrouwen in mij als fotograaf. Hij arriveerde bij de studio met een aantal horloges en een plaat zink die hij al enigszins had gemodelleerd, De rest was aan mij om in te vullen. De meeste tijd ging op aan het maken van de set. Het zink was wat weerbarstiger dan we wilden maar we kregen de horloges toch verwerkt in het geheel.

Toen we de eerste polaroids maakten vonden we het er allebei leuk uitzien maar er ontbrak nog iets. Iets van een 'element'. Vuur of lava of zoiets. Gerton maakte daarop een grote scheur in de zinkplaat, daaronder zou dan iets met gloeiende kolen gemaakt kunnen worden.

Dat leek me toch niet zo'n goed idee: de hitte zou niet goed zijn voor de horloges er direct boven, die moesten nog terug naar de klant. Brandgevaar was ook een serieus punt om rekening mee te houden.

Ik heb daarop een lamp met oranje filterfolie onder de set gelegd met daar overheen een stuk verkreukeld rijstpapier. Dat werkte heel mooi en gaf precies de gloed die we nodig hadden om er een spannende foto van de maken.

Budget

In dit geval was er een zeer beperkt budget, ik weet niet of ik er nog wat aan over heb gehouden. Maar het leverde een hele mooie aanvulling op mijn nog prille portfolio met gepubliceerd werk. Tegen aankomende fotografen zeg ik dan ook altijd: is er geen budget? Zorg dan dat je zoveel mogelijk creatieve zeggenschap krijgt over het eindresultaat. Zo krijgt de opdrachtgever een betere foto én voeg jij iets toe aan je portfolio waar je helemaal achter kunt staan. Ik ben dit altijd blijven doen, ook toen reclamebureaus me al prima wisten te vinden. Ook bureaus maakten er gebruik van bij pitches. Maar dan maakte ik wel goede afspraken over vervolgopdrachten.

Zot Watches
Gerton Knipping
1992
Sinar Norma
4x5"
Placeholder