Vandaag 30 jaar geleden maakte ik deze foto. Ik was aanwezig op een meerdaagse bijeenkomst op Ruigoord, tijdens de jaarlijkse volle maan in augustus. Het waren bijeenkomsten die een hoog hippiegehalte hadden, wat te verwachten is in het gekraakte dorp aan de Amsterdamse stadsrand.

Overdag werd er vooral weinig gedaan door bezoekers. Beetje rondhangen, wat rokertjes wegwerken, biertje drinken, pannenkoekje eten, dat soort werk. In het dorp echter werd er hard gewerkt door diverse kunstenaars. Want iedere avond was er wel iets bijzonders dat in een vervreemdende optocht meegevoerd moest worden. Vaak ging het om fantasierijk uitgevoerde wezens die met veel theater op de opgespoten vlakte werden rondgehupst. Ik vond het wel wat hebben. Later las ik over een groot festival dat jaarlijks wordt gehouden in de Black Rock Desert in Nevada, Verenigde Staten met een soortgelijke opzet.  Dat festival heet Burning Man en ter afsluiting van dit festival werd in de avond een houten beeld van een man verbrand.

Die avond dat ik er was werd in de schemer ook zo'n pop opgebouwd van pallets en stro. Een indrukwekkend bouwwerk van zeker 10 meter hoog. Toen het bijna donker was werd het beeld aangestoken. Het was best een overweldigend gezicht. Op het moment dat de vlammen op z'n hoogst waren probeerde een invalide man zich te verplaatsen richting het vuur. Hij vatte direct vlam. 

Ik heb direct zonder de camera verder in te stellen afgedrukt. Dat resulteerde in deze foto die ik onlangs terugvond. Een prachtige dynamische opname en hoewel ik meer foto's heb van dit evenement steekt hij er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. Met de man kwam het goed. Omstanders wisten binnen een paar seconden de vlammen uit te krijgen.

Deze, en andere foto's zullen te koop zijn tijdens een te houden verkooptentoonstelling in het eerste weekend van november. De aanleiding is dat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat ik leerde om zelf foto's te ontwikkelen en afdrukken. De opbrengst komt ten goede aan het Antoni van Leeuwenhoek centrum voor kankeronderzoek.

Geen
Jan van de Laar
1993
Nikon F2
35mm
Placeholder