Een simpel packshotje, dat kun jij vast ook wel. Zo hoor ik artbuyer Caroline van McCann Erickson nog zeggen. En ik dacht ook: dat zou geen problemen op moeten leveren. Kom maar op!

Nou, dat viel toch wel vies tegen. Om te beginnen is het een weinig illustratieve opdracht. Het is wat het is. Het moet helder en strak. En het moet mooi vrijstaand gemaakt kunnen worden. De preciese details weet ik niet meer maar ik weet wel dat ik het pas de derde keer helemaal goed had. 

Als ik glas moest fotograferen wist ik dat ik de focus moest leggen op reflectie en doorschijnendheid. Daar kun je mooie dingen mee doen. Heel creatief ook. Maar dat was hier niet de bedoeling. En als ik iets met plastic moest doen dat ook een beetje doorschijnt, dan wist ik ook daar wel raad mee. Ik kon er altijd wel een mooi beeld van maken. Maar een mooi beeld, dat was hier niet aan de orde. Het moest voor alles, clean en strak zijn.

De combinatie van donker gekleurd glas met lichte matte kunststof, die ook doorschijnend was, dat maakte dit tot een uitdaging. De schuin instekende verpakking is in gemonteerd. Ik weet van veel collega fotografen dat ze zo'n opdracht in minder dan geen tijd konden uitvoeren. Maar ik behoorde niet tot dat kamp.

McCann Erickson Amsterdam
Rijk de Gooijer Jr
1990
Sinar Norma
4x5"
Placeholder