Het is 1996 als ik wordt gevraagd een foto te maken voor SIRE. Ideële reclame, daar ben ik voor te porren, dus het antwoord was ja. Ik moest een haas fotograferen. En wat tekst. En een paar blokjes met letters. In één keer graag. Het ging om de campagne "Durf duidelijke taal te vragen". Hierin werden voorbeelden gegeven van onnodig ingewikkeld taalgebruik. Artdirector Rijk de Gooijer Jr had al een filmpje gemaakt met Hans Neleman die dan al jaren in New York werkt.

Op de dag van de fotografie worden alle spullen de studio in gebracht. Letters, blokjes, stukjes tekst en natuurlijk de haas. Het is een opgezet dier dat speciaal voor de campagne is geprepareerd.

We maken gebruik van een door mijzelf gebouwde lichttafel. Dat is een stalen frame waarin een glasplaat van 100 x 100cm ligt. De plaat is 8mm dik. Dat moet wel, want hij wordt in het midden nergens ondersteund en als je er dan licht onder zet zal hij niet overal even warm zijn. De kans op springen is dan aanwezig.

Het hele beeld wordt op de lichttafel opgebouwd. Op het glas liggen stukken tekst die rond en krullend uitgeknipt zijn. Daarboven zweeft de haas, en daar week boven hangt het goudkleurige plankje met de blokletters.

Stichting Ideële Reclame (SIRE)
Rijk de Gooijer Jr
1996
Sinar Norma
4x5"

Animatie: Duidelijke taal

Placeholder