Het zal in 1998 zijn geweest dat ik benaderd werd door Pim van Nunen. Hij werkte toen als artdirector bij PMSvW/Y&R in Amsterdam en moest een advertentie maken voor een uitzendbureau. Het idee was: ook hele beroemde mensen vinden wat ze doen soms bijzonder genoeg om er een herinnering aan te willen behouden.

Misschien zal iemand als Johan Cruijff af en toe een polaroidje maken van zijn nieuwste shirtje in de kleedkamer. En die in z'n hobbykamer aan de muur prikken. En dus moest iemand polaroidjes gaan maken. Van voetbalshirtjes. De voetbalshirtjes van Johan Cruijff.

Het was in wezen eeen hele simpele opdracht. Er was vooral geen technische kennis nodig, juist niet, want het moest lijken of iemand met twee linker handen die foto's had gemaakt. Het moeilijkste deel zou zijn het bemachtigen van de shirtjes. Want voor minder dan het originele materiaal konden we natuurlijk niet gaan.

Ik zal nooit vergeten dat Johan Cruijff's broer Henri onverwacht bij me op de stoep stond met een kartonnen verhuisdoos. Het was op een maandag tegen etenstijd. Hij zei: 'Ken ik ze donderdag weer komen halen?' en hij knipoogde nog: 'ik heb ze geteld hoor!'

Daar zat ik dan. Op een kamertje twee hoog in het Haarlemse Rozenprieel. Met een kartonnen doos met alle originele door Johan Cruijff gedragen wedstrijdshirts. Van Ajax natuurlijk, maar ook van Barcelona, Feyenoord, het Nederlands elftal etc. Voor fans is die doos goud waard. Beter dat zo weinig mogelijk mensen weten dat ik die dingen thuis heb.

De foto's moesten worden gemaakt in de catacomben van het Olympisch stadion en de Watergraafsmeer. Beiden waren in staat van afbraak. Maar de kleedkamers waren op beide locaties nog helemaal intact. De afspraak was dat we dinsdag en woensdag terecht konden.

Op pad met de originele shirts van een van de grootste voetbal legendes ooit. Ik moest er niet aan denken dat er wat mee zou gebeuren. Dus ik vroeg de boomlange Sven R. om voor twee dagen als assistent met me mee te gaan.

We bezochten de verschillende locaties en schoten een grote hoeveelheid polaroids. Shirtjes hangend aan haakjes en hangertjes. Zoals gezegd. Geen moeilijke opdracht. Maar achteraf wel een van de leukste die ik ooit gedaan heb. We konden het niet laten onszelf in de Watergraafsmeer te fotograferen, elk met zo'n shirt aan.

De advertentie? Die was niet bijzonder en heeft niet in veel bladen gestaan. Maar ik heb 'm nog wel. Op zolder. Bij de polaroidjes.

PMSvW/Y&Y
Pim van Nunen
1998
Polaroid SX-70, Linhof technica
79x79mm
Placeholder