Nieuwe producten of diensten. Wanneer die geïntroduceerd moesten worden werd ik daar vaak voor gevraagd. Er was dan nog geen enkele creatieve richting bekend, het campagnebeeld moet dan worden bepaald. Ik mocht dan iets te bedenken dat nog niet eerder was gedaan of er in ieder geval verfrissend uit zou zien. Toen Sony het digitale muzieksysteem 'Minidisk' op de markt bracht deed ik de introductiecampagne voor Nederland.

Artdirector Robin Blitzblum had het werk gezien dat we op de vlakke opnametafel hadden gemaakt en wilde die techniek toepassen in de advertentiebeelden. In plaats van dromerige beelden die we eerder met de poppetjes hadden gemaakt had hij het idee om met gekleurde folies de suggestie te wekken van een drie dimensionaal beeld. Daar bovenop zou dan het daadwerkelijke product in de vrije ruimte hangen. De walkman was daarbij geen probleem, die was licht en handzaam. Maar de autoradio (met de naam Mariah Carey verlicht op het scherm) werd al lastiger. De stereo installatie maakte de opdracht tot een uitdaging.

Om te beginnen was de bestaande Gispen lichttafel niet groot genoeg. Immers, als je een stereo installatie vrij moet laten hangen boven een achtergrond, betekent dat dat de achtergrond verder weg ligt en dus kleiner wordt afgebeeld. De nieuwe lichttafel moest 150 x 150cm groot worden. De glasplaat moest nog dikker zijn dan degene die we eerder hadden: het werd glas van 7 mm dikte. Oh ja, het een gat in het midden: de apparaten moesten tijdens de opname werken om bijvoorbeeld displays mee te kunnen fotograferen. De bedrading moet ergens achter het apparaat uit beeld kunnen verdwijnen. De tafel zelf moest speciaal worden gemaakt. Dat werd een opdracht voor een hoofdstedelijke smederij. 

Ik vond dat trouwens altijd wel hele leuke aspecten aan het vak. Vaak moesten dingen speciaal worden bedacht en gemaakt. Daarvoor ging je dan te rade bij vaklieden, mensen die iets bijzonders kunnen. Je komt daardoor op de gekste plaatsen en je doet op al die plekken ook weer nieuwe ideeën op.

Het werd een lastige klus die wisselende beelden opleverde. Eigenlijk is de meest geslaagde die met de walkman. Daarvan is meteen zichtbaar wat de bedoeling is. 

Cato Johnson
Robin Blitzblum
1992
Sinar Norma
4x5"
Placeholder